Praktijkspeuren

Het doel van praktijkspeuren is om met een hond zo snel mogelijk een vermist persoon op te sporen. Hierbij maken we gebruik van de natuurlijk driften van de hond, zonder druk en dwang. Bij praktijkspeuren staat een goede samenwerking tussen u en uw hond centraal. 

Waarom Praktijkspeuren?

De neus is het belangrijkste orgaan van de hond. Een hondenneus zit vernuftig in elkaar en zelfs wetenschappers weten nog niet exact hoe hij werkt. Wat men wél zeker weet, is dat een hond zijn neus graag gebruikt. Wilt u hierover meer lezen? Klik hier.

Als u bij mij komt speuren met uw hond, ga ik uw hond helemaal niets leren. Waarom zou ik? Uw hond kan namelijk al speuren! Daarom zal ik ook geen druk of dwang op uw speurhond uitoefenen. Dit zou namelijk alleen maar resulteren in slecht speurgedrag. Wat ik wel ga proberen is u te leren om uw speurhond te ‘lezen’. Honden geven namelijk tijdens het speuren continu signalen af die u van zeer nuttige informatie voorzien als u ze goed interpreteert. Op deze manier wordt u samen met uw praktijkspeurhond een team. Een speurteam!

Praktijkspeuren is een zware tak van hondensport. Dit komt voornamelijk doordat speuren veel van het concentratievermogen van de hond vergt. Tegelijkertijd ervaren alle honden speuren als uitermate positief. Speuren is verslavend voor honden, maar ook voor bazen. Al met al is het een geestelijke en lichamelijke uitdaging voor u en uw hond.

Kan iedere hond speuren?

Ja, iedere hond kan speuren! Bij het Speurhonden Training Center speuren honden van Chihuahua tot Duitse Dog en alles wat ertussenin zit. Niet alleen gezonde honden; ook honden met gedrags- of medische problemen, zoals heupdysplasie, kunnen bij mij terecht. Speuren is voor alle honden heel goed! Sterker nog: honden die thuis altijd erg druk zijn worden door speuren vaak veel rustiger.

Leeftijdgebonden?

Praktijkspeuren is absoluut niet leeftijdgebonden. U kunt met uw pup van 2 maanden oud al komen speuren. Want ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan! Uiteraard bent u ook met een oudere hond van harte welkom. Of uw hond nou een pup, een puber, jong, middelbaar of bejaard is, met hun neus werken vinden ze allemaal geweldig en het leukste wat er is!

De speurlessen vinden plaats in het bos op zowel zachte (zand en gras) als verharde paden. Als u gevorderd bent verplaatsen we de lessen naar bijvoorbeeld industrieterreinen en woonwijken.
Uiteraard ben ik professioneel bezig met mijn vak. Ik maak van iedere les een speurrapport om onder meer de opbouw van de lessen en de gelopen routes bij te houden. Op deze manier kan ik de moeilijkheidsgraad van de sporen aanpassen en altijd een les op maat geven. Ook verbeteren we de speurconditie van uw hond en uzelf door steeds langere sporen te lopen. Na zo’n 15 lessen is een gemiddeld spoor vaak al 5 kilometer. Om u in zo’n geval niet ‘uit het oog’ te verliezen, werk ik met professionele Motorola GP344R portofoons.

In de afgelopen jaren hebben we al tientallen duizenden kilometers sporen gelopen voor bazen (handlers) en hun speurhonden. En er zullen ongetwijfeld nog vele kilometers volgen als ik kijk naar het grote aantal enthousiaste speurcursisten met wie ik dagelijks aan de slag ga. Als de honden thuis zien dat de baas hun speurtuig pakt, breken ze ‘de tent’ vervolgens van blijdschap af! 
Dus bazen van Nederland, kom praktijkspeuren! Uw (speur)hond zal u dankbaar zijn!

Proberen?

Als u wilt kennismaken met praktijkspeuren kunt u bij mij voor 45 euro een proefles van ongeveer een uur volgen! Meld u aan en u zult al tijdens de proefles versteld staan van de speurkwaliteiten van uw hond!

Hopelijk zien we elkaar snel!

Brenda Bouman

banner

Praktijkspeuren

Praktijkspeuren

Wat kunt u verwachten tijdens de proefles Praktijk Speuren? Meld u aan en ontdek het zelf, een uurtje tijd en vast geen spijt!

Workshop

Wij geven Workshops voor iedereen met een hond, ongeacht het ras, kruising etc. Vaak zijn dit Hondensportverenigingen, Instructeurs van Hondensportverenigingen, particuliere hondenclubs, een groep mensen die elkaar kennen van “het honden uitlaten”.